Kurumsal

Trans Avrupa Ağlarına Entegrasyon Çalışmaları - TINA Türkiye Projesi 

(Integration Studies To TEN-T - TINA For Turkey Project)

               Bilindiği üzere Türkiye, Avrupa Birliğine (AB) üye olduğunda Trans Avrupa Ağlarının (TEN-T) bir parçası haline gelecek, AB fonları Türkiye'nin kullanımına sunulduğunda bu fonların en fazla kullanılacağı sektörlerden biri şüphesiz ulaştırma sektörü olacaktır. Ülkemizin aday ülke olarak TEN-T güzergahlarına bağlantı sağlayacak çok modlu güzergah ve bağlantılarının belirlenmesi amacı ile AB tarafından desteklenen Ulaşım Altyapı İhtiyaç Değerlendirme Çalışması'na (TINA Türkiye Projesi) 2004 yılında başlanmıştır.

 

               TINA Türkiye Projesi kapsamında görev alacak kurumların yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla 3 Aralık 2004 tarihinde Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu, DPT Müsteşarlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nü kapsayan bir protokol imzalanmış, 2 Aralık 2005 tarihinde TINA Türkiye Projesi başlamıştır.  

 

                Ağustos 2007 tarihinde, TINA Türkiye projesinin final raporu yayınlanarak fiili çalışmalar tamamlanmıştır.

 

http://www.dtd.org.tr/_files/ulusal/ticc87nafianalraporupdf.pdf

 

 

               Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakereleri çerçevesinde 21. Fasıl Trans-Avrupa Ağları Faslı'nda TINA-Türkiye Projesinde belirlenen ulaştırma ağları esas alınmış olup bu kapsamda Aralık 2010'da faslın teknik müzakereleri tamamlanmıştır. Ülkemizin ana uluslar arası koridorları ile örtüşen TINA-Türkiye güzergahlarının karayolu bölümü 15.200 km omurga ağ ve bağlantılarından oluşmaktadır.  Bu kapsamdan tespit edilen karayolu uzunluk ve haritaları aşağıda sunulmuştur:

 

Öneri Türkiye TEN-T Karayolu Ağı Uzunlukları (km)
Öneri TEN-T Karayolu Ağı Güzergahları (42 adet)15.200
Öneri TEN-T içindeki Öncelikli Projeler (17 adet)4.971*
TINA Çalışmasında yer almayan ancak, Planlanan Otoyol Projeleri (12 adet)4.826*
* Gebze-İzmir Otoyolu (421 km) ve Kuzey Marmara Otoyolu (414 km) Projeleri bu kapsamda yer almaktadır.

 

               Kasım 2014 tarihi itibariyle, AB 1315/2013 Sayılı Tüzük kapsamında AB'nin TEN-T ağına eklemlenecek "Kapsamlı ve Çekirdek Ulaşım Ağ Çalışmaları" Bakanlığımız yönetiminde ilgili Kurumların katılımıyla başlamıştır.